21 maaliskuu, 2025

Elin Lavonen ja Ilkka Miettinen: “Vesialaan käytetty aika ei mene hukkaan!”

Aalto-yliopiston työelämäprofessorit Elin Lavonen ja Ilkka Miettinen ovat innoissaan päästessään opettamaan ja ohjaamaan vesialan nousevia asiantuntijoita. He välittävät opiskelijoille arvokasta näkemystä yliopiston ulkopuolelta ja edistävät yhteistyötä alan eri toimijoiden välillä.

Elin Lavonen ja Ilkka Miettinen työskentelevät Aalto-yliopiston työelämäprofessoreina vuosina 2023–2028 keskittyen erityisesti puhtaan veden teknologioihin. Heidän tehtävänsä on rahoittanut Erkki Paasikiven säätiö, joka tukee suomalaisia puhtaaseen veteen liittyviä tutkimus- ja koulutushankkeita sekä niihin liittyvää kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Päivätyössään ruotsalaisessa BioCell Analytica -yrityksessä filosofian tohtori Elin Lavonen työskentelee vedessä esiintyvien kemiallisten epäpuhtauksien toksikologisten mittausten parissa. Tekniikan tohtori Ilkka Miettinen on työskennellyt veden kanssa koko uransa ajan. Tällä hetkellä hän toimii johtavana tutkijana ja ryhmänjohtajana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vesimikrobiologian tiimissä.

Työelämäprofessoreina Lavosen ja Miettisen tehtäviin kuuluu opiskelijoiden opettaminen, tohtoriopiskelijoiden ohjaaminen sekä yhteistyön edistäminen yliopiston ja muiden toimijoiden, kuten yksityisten yritysten, välillä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Nyt he kertovat, miten heidän tehtävänsä on lähtenyt liikkeelle.

Näkemystä yliopiston ulkopuolelta

Aalto-yliopistossa Lavonen ja Miettinen opettavat kandidaatti- ja maisteritasoisia kursseja, esimerkiksi veden ja jätteen fysikaalisiin ja kemiallisiin käsittelyprosesseihin liittyen. Lisäksi he ohjaavat useita tohtoriopiskelijoita.

Työelämäprofessorien etuna on heidän kykynsä kertoa, miten teoreettista tietoa voidaan soveltaa käytännön ongelmiin. Miettisellä ja Lavosella on laajaa vesialan tuntemusta Suomesta ja Ruotsista, joten heillä on myös paljon osaamista jaettavana opiskelijoille.

"Opetuksessani pyrin hyödyntämään omaa tietämystäni ja jakamaan opiskelijoille todellisia esimerkkejä vesialan haasteista ja ongelmista. Olemme käsitelleet joitakin tunnettuja tapauksia, kuten Nokian vesikriisiä vuonna 2007, jossa jätevettä pääsi sekoittumaan juomaveteen. Useimmiten esimerkkini ovat kuitenkin pienempiä tapauksia, joista en jaa tarkkoja tietoja, kuten nimiä", Miettinen kertoo.

Lavonen kuvailee työelämäprofessorin roolia myös välittäjänä, joka yhdistää yliopiston erilaisten käytännön toimijoiden kanssa.

"On erittäin tärkeää näyttää opiskelijoille, että alalla on monia erilaisia urapolkuja. Yhtä lailla on olennaista kertoa, että kaikki alan tehtävät ovat tärkeitä ja että meidän on edistettävä yhteistyötä eri sektoreiden välillä. Koen, että kokemukseni vesialan eri puolilta auttaa tässä," Lavonen sanoo.

Opettajina sekä Lavonen että Miettinen ovat innoissaan Aallon opiskelijoiden korkeasta motivaatiosta.

"Koen, että mitä tiiviimmin työskentelee opiskelijoiden kanssa, sitä enemmän päätyy antamaan myös yleisiä elämänohjeita. Opiskelijat suhtautuvat opintoihinsa suurella sitoutumisella ja energialla – erityisesti Aallon opiskelijat," Lavonen kuvailee.

"Koen olevani etuoikeutettu, koska saan opettaa niitä tulevaisuuden osaajia, jotka todennäköisesti tulevat työskentelemään vesihuollon parissa ja johtamaan sitä," Miettinen lisää.

Vesiala pysyy relevanttina

Lavosen ja Miettisen puheista käy helposti ilmi, miten tärkeää puhtaan veden tutkimus ja asiantuntemus on. Puhdas vesi on aihe, joka liittyy tiiviisti esimerkiksi kansalliseen että globaaliin turvallisuuteen.

Lisäksi saasteiden ja juomaveden kautta kulkeutuvien kemikaalien yhteisvaikutukset ovat merkittäviä kysymyksiä. Lavosen mukaan esimerkiksi PFAS-yhdisteiden mittaaminen ja poistaminen tulee yhä ajankohtaisemmaksi, kun tietämys niistä lisääntyy. PFAS-yhdisteitä käytetään monissa vettä, likaa ja rasvaa hylkivissä kuluttajatuotteissa, kuten paistinpannuissa, ulkoiluvaatteissa ja elintarvikepakkauksissa.

"Emme koskaan löydä uusia saasteita, jos mittaamme vain niitä, jotka jo tunnemme. Olemme tottuneet käyttämään analyyseihin kohdennettuja menetelmiä, joissa valitsemme etukäteen, mitä etsimme. Uskon, että siirrymme jatkossa kohti varhaisvaroitusjärjestelmää, joka mahdollistaa myös tuntemattomien uusien saasteiden havaitsemisen", Lavonen sanoo.

"Vesialalla on paljon mahdollisuuksia uusille opiskelijoille ja yrityksille. Yksi tärkeimmistä viesteistäni opiskelijoille on, että vesialaan keskittyminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa!" Miettinen lisää.

Sekä Lavonen että Miettinen ovat myös erittäin tyytyväisiä siihen, että Erkki Paasikiven säätiö rahoittaa heidän tehtäviään työelämäprofessoreina.

"On aivan uskomaton mahdollisuus saada tämän tyyppistä rahoitusta Paasikiven säätiöltä. Säätiö luo todellista vaikutusta antamalla meille mahdollisuuden opettaa ja ohjata opiskelijoita sekä vahvistaa puhtaan veden alan yhteistyötä!" Lavonen summaa.

Myös säätiössä on oltu tyytyväisiä Lavosen ja Miettisen työhön ja yhteistyöhön heidän kanssaan.

"Olemme säätiössä seuranneet tiiviisti työelämäprofessorien työtä. Keskustelut heidän kanssaan auttavat meitä esimerkiksi meille tulevien apurahahakemusten käsittelyssä," toteaa Erkki Paasikiven säätiön hallituksen puheenjohtaja Kristiina Paasikivi.

Erkki Paasikiven säätiön tavoitteena on maailma, jossa puhdasta vettä riittää kaikille. Säätiö tukee tämän tavoitteen kannalta vaikuttavimpia suomalaisia tutkimus- ja koulutushankkeita.

Jos olet kiinnostunut tekemään yhteistyötä Erkki Paasikiven säätiön kanssa, ota yhteyttä info(at)erkkipaasikivensaatio.fi.

Lisätietoja Elin Lavosesta ja Ilkka Miettisestä löydät heidän aiemmista haastatteluistaan. Lue Elin Lavosen haastattelu täältä ja Ilkka Miettisen haastattelu täältä.